15 min.
15 min.
30 min.
Wspaniały przepis na lato! Kolory składników (pomarańczowej dyni i zielonej cukinii) sprawiają, że pięknie się prezentuje.
Składniki:
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 350 g dyni, pokrojonej w niewielkie plasterki
- 350 g cukinii, pokrojonej w plasterki
- 1 średni pomidor, obrany i posiekany
Przygotowanie:
1W małej teflonowej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem. Oprószyć kurczaka połową soli i pieprzu i włożyć na patelnię. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił. Przełożyć na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł.
2Z patelni wylać tłuszcz, dodać dynię, cukinię i pomidora. Oprószyć resztą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, aż dynia lekko zmięknie (ok. 3 minuty). Zmniejszyć ogień i dodać na patelnię kurczaka. Częściowo przykryć. Dusić, aż dynia zmięknie całkowicie, a kurczak będzie w środku usmażony, ale nadal soczysty (ok. 5 minut).
3Przełożyć kurczaka na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł. Zwiększyć ogień pod patelnią i smażyć warzywa, często mieszając, aż prawie cały płyn z patelni wyparuje (ok. 2 minuty). Wyłożyć warzywa wkoło kurczaka i podawać.
Porcja dla:
4 osób