Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniały przepis na lato! Kolory składników (pomarańczowej dyni i zielonej cukinii) sprawiają, że pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 350 g dyni, pokrojonej w niewielkie plasterki
  • 350 g cukinii, pokrojonej w plasterki
  • 1 średni pomidor, obrany i posiekany

Przygotowanie:

1W małej teflonowej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem. Oprószyć kurczaka połową soli i pieprzu i włożyć na patelnię. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił. Przełożyć na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł.

2Z patelni wylać tłuszcz, dodać dynię, cukinię i pomidora. Oprószyć resztą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, aż dynia lekko zmięknie (ok. 3 minuty). Zmniejszyć ogień i dodać na patelnię kurczaka. Częściowo przykryć. Dusić, aż dynia zmięknie całkowicie, a kurczak będzie w środku usmażony, ale nadal soczysty (ok. 5 minut).

3Przełożyć kurczaka na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł. Zwiększyć ogień pod patelnią i smażyć warzywa, często mieszając, aż prawie cały płyn z patelni wyparuje (ok. 2 minuty). Wyłożyć warzywa wkoło kurczaka i podawać.

Porcja dla:

4 osób