20 min.
90 min.
110 min.
Ziemniaki oraz marchewkę zapiekamy w sosie śmietanowym doprawionym czosnkiem i estragonem, a także ułożonymi na nich marynowanymi piersiami kurczaka.
Składniki:
- 750 g młodych ziemniaków
- 4 duże marchewki
- 4 filety z piersi z kurczaka (ok. 150 g każdy)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Dodać całe marchewki i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić i odstawić, by warzywa trochę przestygły.
2Włożyć piersi kurczaka do płytkiej miski. Utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, 1 łyżką posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczką suszonego) oraz odrobiną soli i pieprzu. Skropić mięso tą marynatą i starannie w niej obtoczyć. Wstawić pod przykryciem do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
4Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plasterki. Pokroić marchewkę w cienkie plasterki. Dodać śmietankę do wywaru i wymieszać. Wrzucić czosnek, dymkę i połowę pozostałego świeżego lub suszonego estragonu.
5Ułożyć warstwy ziemniaków i marchewki w dużym, lekko nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, polewając każdą warstwę śmietanką wymieszaną z wywarem. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa ziemniaków, którą należy zalać resztą sosu. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec 35-40 minut.
6Ułożyć piersi kurczaka na warzywach i przykryć folią aluminiową. Piec jeszcze 25-30 minut, aż piersi będą gotowe (po nakłuciu ostrzem noża lub szpikulcem powinien z nich wypływać przezroczysty płyn). Posypać resztą tymianku i podawać.
Porcja dla:
4 osób