Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Uwielbiam ten przepis, bo bardzo łatwo się go przygotowuje na obiad w ciągu tygodnia. Proporcje można dowolnie zmieniać, według upodobań.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w paski
- 1-2 cebule pokrojone w talarki
- 2-3 czerwone papryki pokrojone w krążki lub w paski
- 200 ml białego wina
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 szczypta czerwonej papryki w proszku
Przygotowanie:
1W patelni rozgrzać oliwę i podsmażać kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż się dobrze przyrumienią. Wyjąć z patelni i odstawić.
2Dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż zmiękną. Dodać wino i włożyć kurczaka ponownie na patelnię. Dodać pomidory. Oprószyć czerwoną papryką w proszku i dusić przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób