Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Uwielbiam ten przepis, bo bardzo łatwo się go przygotowuje na obiad w ciągu tygodnia. Proporcje można dowolnie zmieniać, według upodobań.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w paski
  • 1-2 cebule pokrojone w talarki
  • 2-3 czerwone papryki pokrojone w krążki lub w paski
  • 200 ml białego wina
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 szczypta czerwonej papryki w proszku

Przygotowanie:

1W patelni rozgrzać oliwę i podsmażać kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż się dobrze przyrumienią. Wyjąć z patelni i odstawić.

2Dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż zmiękną. Dodać wino i włożyć kurczaka ponownie na patelnię. Dodać pomidory. Oprószyć czerwoną papryką w proszku i dusić przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób