Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne leczo na polskiej kiełbasie. Można również użyć parówki lub jedno i drugie! Polecam to proste i wyśmienite węgierskie danie.
Składniki:
- 600 g papryki (najlepiej mieszana!), pokrojonej w paski
- 500 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, pokrojona na plasterki
- olej do smażenia
- 3 laski kiełbasy, pokrojonej w talarki
- papryka w proszku, sól, i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
Przygotowanie:
1Podsmażyć cebulę na rogrzanym oleju aż będzie szklista. Doprawić papryką w proszku i dodać pokrojoną paprykę. Posypać solą i pieprzem i dusić pod przykrywką przez 10-12 minut.
2Nastęnie wrzucić do całości pomidory i gotować tak długo aż większość płynu wyparuje. Dodać kiełbasę i czosnek i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać z chlebem lub ryżem.
Porcja dla:
4 osób