Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne leczo na polskiej kiełbasie. Można również użyć parówki lub jedno i drugie! Polecam to proste i wyśmienite węgierskie danie.

Składniki:

  • 600 g papryki (najlepiej mieszana!), pokrojonej w paski
  • 500 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona na plasterki
  • olej do smażenia
  • 3 laski kiełbasy, pokrojonej w talarki
  • papryka w proszku, sól, i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego

Przygotowanie:

1Podsmażyć cebulę na rogrzanym oleju aż będzie szklista. Doprawić papryką w proszku i dodać pokrojoną paprykę. Posypać solą i pieprzem i dusić pod przykrywką przez 10-12 minut.

2Nastęnie wrzucić do całości pomidory i gotować tak długo aż większość płynu wyparuje. Dodać kiełbasę i czosnek i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać z chlebem lub ryżem.

Porcja dla:

4 osób