Czas przygotowania:
60 min.
Całkowity czas:
20220 min.

Pysznie aromatyczny domowy likier ze świeżo palonej kawy z dodatkiem wanilii. Im dłużej likier stoi, tym zyskuje na smaku!

Składniki:

  • 100 g drobno zmielonej świeżo palonej kawy naturalnej
  • 1/4 laski wanilii, posiekana
  • 3/4 litra spirytusu 95%
  • 750 g cukru
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

1Kawę i wanilię wsypać do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.

2Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułką. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody, wstrząsnąć i odstawić aby osad opadł. Następnie zlać płyn do poprzednio odlanego ekstraktu spirytusowego. Powtórzyć wymywanie osadu wodą.

3Resztę wody zagotować z cukrem. Wymieszać z ekstraktem kawowym, dodać 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i odstawić na tydzień do sklarowania.

4Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą do butelek. Zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Porcja dla:

2 osób