60 min.
20220 min.
Pysznie aromatyczny domowy likier ze świeżo palonej kawy z dodatkiem wanilii. Im dłużej likier stoi, tym zyskuje na smaku!
Składniki:
- 100 g drobno zmielonej świeżo palonej kawy naturalnej
- 1/4 laski wanilii, posiekana
- 3/4 litra spirytusu 95%
- 750 g cukru
- 1/2 litra wody
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
1Kawę i wanilię wsypać do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.
2Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułką. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody, wstrząsnąć i odstawić aby osad opadł. Następnie zlać płyn do poprzednio odlanego ekstraktu spirytusowego. Powtórzyć wymywanie osadu wodą.
3Resztę wody zagotować z cukrem. Wymieszać z ekstraktem kawowym, dodać 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i odstawić na tydzień do sklarowania.
4Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą do butelek. Zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Porcja dla:
2 osób