Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
57 min.

Są setki sposobów podawania makaronu – ten jest wyjątkowo wygodny i szybki, bo sosu się nie gotuje, a przy tym jest zdrowy i pełen świeżych warzyw.

Składniki:

  • 1,3 kg pomidorów, bez gniazd nasiennych, posiekanych
  • 25 g świeżej bazylii, posiekanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej

Przygotowanie:

1Wymieszać pomidory z bazylią, oliwą, natką pietruszki, miętą, skórką z pomarańczy, czosnkiem i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut (do 2 godzin) w temperaturze pokojowej.

2Ugotować makaron w dużym garnku, według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić i przełożyć do dużej miski. Na wierzch nałożyć sos, posypać parmezanem.

Porcja dla:

4 osób