15 min.
30 min.
55 min.
Fantastyczny przepis na łososia! Prosty do przygotowania, a rezultat jest wyśmienity! Niezależnie od okazji zawsze wzbudza entuzjazm biesiadników! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 1 tusza łososia, około 2,5 kg
- 1250 g gruboziarnistej soli morskiej
- 9 białek jaj
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2Sól wsypać do dużej miski, dodać białka i dobrze wymieszać. Mieszanina ma być lekko wilgotna.
3Na blaszkę wyłożyć połowę mieszaniny, tak aby warstwa masy solnej miała grubość 3 cm. Na soli ułożyć łososia, posolić lekko w środku. Obłożyć rybę resztą soli i dobrze uklepać tak, aby warstwa soli szczelnie pokrywała łososia. (Nie szkodzi jeśli ogon będzie trochę wystawał i nie będzie pokryty solą).
4Piec przez 25-30 minut (aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 52 stopni C).
5Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Rozłupać i zdjąć skorupę z soli. Obrać rybę ze skóry. Odkrawać kawałki lub zdjąć od razu cały bok. Wyjąć kręgosłup i ości z obu stron.
6Podawać od razu z ulubionym sosem. Warto spróbować sos estragonowy.
Porcja dla:
8 osób