Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Fantastyczny przepis na łososia! Prosty do przygotowania, a rezultat jest wyśmienity! Niezależnie od okazji zawsze wzbudza entuzjazm biesiadników! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 1 tusza łososia, około 2,5 kg
  • 1250 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 9 białek jaj
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2Sól wsypać do dużej miski, dodać białka i dobrze wymieszać. Mieszanina ma być lekko wilgotna.

3Na blaszkę wyłożyć połowę mieszaniny, tak aby warstwa masy solnej miała grubość 3 cm. Na soli ułożyć łososia, posolić lekko w środku. Obłożyć rybę resztą soli i dobrze uklepać tak, aby warstwa soli szczelnie pokrywała łososia. (Nie szkodzi jeśli ogon będzie trochę wystawał i nie będzie pokryty solą).

4Piec przez 25-30 minut (aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 52 stopni C).

5Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Rozłupać i zdjąć skorupę z soli. Obrać rybę ze skóry. Odkrawać kawałki lub zdjąć od razu cały bok. Wyjąć kręgosłup i ości z obu stron.

6Podawać od razu z ulubionym sosem. Warto spróbować sos estragonowy.

Porcja dla:

8 osób