15 min.
40 min.
55 min.
Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.
Składniki:
- 250 g makaronu np. świderki, pierożek lub kolanko
- 3 pomidory
- 3-4 łyżeczki suszonego majeranku
- czosnek granulowany do smaku
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- ser np. parmezan
Przygotowanie:
1WYKONANIE 6 prostych krokach: Makaron gotujemy al dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
2Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
3Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
4Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką
5Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich.
6Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako trzecią warstwę. Jego ilość zależy od naszego uznania.
7Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Porcja dla:
3 osób