Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.

Składniki:

  • 250 g makaronu np. świderki, pierożek lub kolanko
  • 3 pomidory
  • 3-4 łyżeczki suszonego majeranku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • ser np. parmezan

Przygotowanie:

1WYKONANIE 6 prostych krokach: Makaron gotujemy al dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.

2Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut.

3Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

4Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką

5Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich.

6Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako trzecią warstwę. Jego ilość zależy od naszego uznania.

7Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.

Porcja dla:

3 osób