15 min.
120 min.
255 min.
Sporządzenie miodu, czy też krócej gotowanego syropu, wydaje się dziecinnie proste. Zrywamy same główki mniszka, zalewamy je wrzątkiem i po otrzymaniu naparu kwiatowego, odcedzamy go, dodajemy cukier, cytrynę wraz z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji miodu. Miód jest bardzo delikatny w smaku i idealny do słodzenia lemoniady, herbaty, kompotów czy też chrupkiej bułki na śniadanie. Ja bardzo lubię połączenie białego lub żółtego sera z miodem mniszkowym.
Składniki:
- 250-300 główek mniszka lekarskiego (mlecza)
- 600 g cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 2 kory cynamonu
- 8-10 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- 800 ml wrzątku
Przygotowanie:
1Główki mniszka (bez łodyżek) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem lub zostawiamy na całą noc.
2Po upływie czasu wywar przelewamy przez sitko do garnka, dodajemy cukier, cytrynę, cynamon wraz z miętą (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu, dopóki płyn nie osiągnie gęstej konsystencji miodu (2-3 h).
3Miód przelewamy do słoiczków, uprzednio wyparzonych, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Porcja dla:
1 osoby