Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
255 min.

Sporządzenie miodu, czy też krócej gotowanego syropu, wydaje się dziecinnie proste. Zrywamy same główki mniszka, zalewamy je wrzątkiem i po otrzymaniu naparu kwiatowego, odcedzamy go, dodajemy cukier, cytrynę wraz z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji miodu. Miód jest bardzo delikatny w smaku i idealny do słodzenia lemoniady, herbaty, kompotów czy też chrupkiej bułki na śniadanie. Ja bardzo lubię połączenie białego lub żółtego sera z miodem mniszkowym.

Składniki:

  • 250-300 główek mniszka lekarskiego (mlecza)
  • 600 g cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 2 kory cynamonu
  • 8-10 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 800 ml wrzątku

Przygotowanie:

1Główki mniszka (bez łodyżek) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem lub zostawiamy na całą noc.

2Po upływie czasu wywar przelewamy przez sitko do garnka, dodajemy cukier, cytrynę, cynamon wraz z miętą (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu, dopóki płyn nie osiągnie gęstej konsystencji miodu (2-3 h).

3Miód przelewamy do słoiczków, uprzednio wyparzonych, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Porcja dla:

1 osoby