Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
190 min.

Nadzienie przyrządzone z papryki i sera zapiekamy w chlebie. Nadaje ono pieczywu niezrównany smak. Taki chlebek to znakomity prowiant na piknik. Kto chce, może też dodać do nadzienia szynkę parmeńską.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 42 g drożdży
  • 30 g miękkiego masła

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać oba gatunki mąki z solą, cukrem i nasionami kopru włoskiego. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do miski, dodać masło i zmiksować na lepkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2Zagniatać energicznie rękami przez 10 minut na cienko posypanym mąką blacie kuchennym, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić godzinę, aż podwoi objętość.

3Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Przekroić papryki na pół, oczyścić. Połówki papryki położyć grzbietami do góry na arkuszu folii aluminiowej i piec, aż skórka sczernieje i pokażą się bąble.

4Połówki papryki przełożyć do grubej torebki foliowej, zamknąć i zostawić do wystygnięcia. Wyjąć paprykę, obrać ze skórki i pokroić w długie paski. Wyjąć suszone pomidory z oleju, odłożyć, żeby odciekły, i drobno posiekać. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki.

5Zagnieść ciasto na blacie posypanym mąką. Rozwałkować je na prostokąt 20 x 33 cm i nałożyć równomiernie na wierzch posiekane pomidory z oleju, zostawiając wolny brzeg szerokości 1 cm. Rozłożyć na pomidorach paski papryki i plasterki cebuli, całość posypać 2 łyżkami parmezanu.

6Keksówkę natłuścić. Zwinąć ciasto w roladę od węższego brzegu, końce rolady skleić. Włożyć do formy tak, by brzeg ciasta znalazł się na spodzie. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

7Rozgrzać piekarnik do 230°C. Kilka razy nadkroić ukośnie wierzch rolady. Posmarować oliwą i posypać resztą parmezanu. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20–25 minut, aż skórka stanie się złotobrązowa.

8Wyjąć formę z piekarnika, a roladę z formy i opukać ją od spodu: jeśli brzmi pusto, to znaczy, że jest dobrze upieczona. Położyć na drucianej podstawce i ostudzić.

Porcja dla:

8 osób