30 min.
40 min.
190 min.
Nadzienie przyrządzone z papryki i sera zapiekamy w chlebie. Nadaje ono pieczywu niezrównany smak. Taki chlebek to znakomity prowiant na piknik. Kto chce, może też dodać do nadzienia szynkę parmeńską.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 42 g drożdży
- 30 g miękkiego masła
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać oba gatunki mąki z solą, cukrem i nasionami kopru włoskiego. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do miski, dodać masło i zmiksować na lepkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2Zagniatać energicznie rękami przez 10 minut na cienko posypanym mąką blacie kuchennym, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić godzinę, aż podwoi objętość.
3Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Przekroić papryki na pół, oczyścić. Połówki papryki położyć grzbietami do góry na arkuszu folii aluminiowej i piec, aż skórka sczernieje i pokażą się bąble.
4Połówki papryki przełożyć do grubej torebki foliowej, zamknąć i zostawić do wystygnięcia. Wyjąć paprykę, obrać ze skórki i pokroić w długie paski. Wyjąć suszone pomidory z oleju, odłożyć, żeby odciekły, i drobno posiekać. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki.
5Zagnieść ciasto na blacie posypanym mąką. Rozwałkować je na prostokąt 20 x 33 cm i nałożyć równomiernie na wierzch posiekane pomidory z oleju, zostawiając wolny brzeg szerokości 1 cm. Rozłożyć na pomidorach paski papryki i plasterki cebuli, całość posypać 2 łyżkami parmezanu.
6Keksówkę natłuścić. Zwinąć ciasto w roladę od węższego brzegu, końce rolady skleić. Włożyć do formy tak, by brzeg ciasta znalazł się na spodzie. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
7Rozgrzać piekarnik do 230°C. Kilka razy nadkroić ukośnie wierzch rolady. Posmarować oliwą i posypać resztą parmezanu. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20–25 minut, aż skórka stanie się złotobrązowa.
8Wyjąć formę z piekarnika, a roladę z formy i opukać ją od spodu: jeśli brzmi pusto, to znaczy, że jest dobrze upieczona. Położyć na drucianej podstawce i ostudzić.
Porcja dla:
8 osób