05 min.
15 min.
20 min.
Przepis ten można też zastosować do czerwonych pomidorów, ale trzeba uważać, by nie były zbyt miękkie, bo zrobi się z nich papka. Letni ciepły wieczór w ogrodzie – oto najlepszy czas, by podać to danie z mrożoną herbatą i cieszyć się zachodem słońca w obecności ukochanej osoby.
Składniki:
- 4 duże zielone pomidory
- 2 jajka
- 120 ml (0,5 szklanki) mleka
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 60 g (0,5 szklanki) mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Pokroić pomidory na plasterki grubości ok. 1 cm. Wyrzucić końcówki.
2Wysypać na talerz mąkę pszenną. W średniej misce ubić jajka z mlekiem. Na osobnym talerzu wymieszać mąkę kukurydzianą z bułką tartą, solą i pieprzem. Obtaczać pomidory kolejno: w mące pszennej, następnie w mleku z jajkiem, a na koniec w bułce tartej, dobrze pokrywając panierką.
3Wlać do dużej patelni olej roślinny na głębokość ok. 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć pomidory partiami, po 4 lub 5 na raz, w zależności od rozmiaru patelni. Nie upychać ich zbytnio, gdyż nie powinny się ze sobą stykać. Gdy pomidory zarumienią się z jednej strony, przewracać na drugą. Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku.
Porcja dla:
4 osób