Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
25 min.

Prosty, tradycyjny sposób na kiszenie ogórków. Lubię je przygotować a potem mieć gotowe do sałatek i dań obiadowych.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka gorczycy
  • 1-2 słupki (ok 2 cm) chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Do słoików wkładać ciasno ogórki, układając je pionowo. Dodać wszystkie przyprawy.

2Składniki na zalewę zagotować i wlewać do słoików tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.

3Słoiki zakręcić i odstawić na dobę, a nastepnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.

Porcja dla:

4 osób