Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Prosty, tradycyjny sposób na kiszenie ogórków. Lubię je przygotować a potem mieć gotowe do sałatek i dań obiadowych.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka gorczycy
- 1-2 słupki (ok 2 cm) chrzanu
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Do słoików wkładać ciasno ogórki, układając je pionowo. Dodać wszystkie przyprawy.
2Składniki na zalewę zagotować i wlewać do słoików tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.
3Słoiki zakręcić i odstawić na dobę, a nastepnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Porcja dla:
4 osób