20 min.
40 min.
60 min.
Nawet moja ciotka, która zawsze dla mnie smażyła ten omlet nie wiedziała, że jego prawdziwa nazwa to „Hoppel-Poppel” – bo jest to danie z Niemiec. Jeśli zostały Ci resztki z obiadu z poprzedniego dnia: ziemniaki i pieczeń, to będzie to danie ekspresowe, ale tak czy siak jest to bardzo prosta potrawa. Podawać z ogórkami kiszonymi i pomidorem pokrojonym w plasterki. Dobre na śniadanie, lunch, kolację, a nawet na obiad!
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 350 g chudej polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ugotować ziemniaki w łupinach, ale nie na całkiem miękko.
2W dużej, teflonowej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać polędwicę i podsmażyć z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.
3Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pozostały olej rozgrzać w patelni i podsmażyć ziemniaki z obydwu stron. Oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać z mięsem pokrojonym w kostkę.
4Lekko roztrzepać jajka i wymieszać ze szczypiorkiem. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Do patelni włożyć mięso i ziemniaki, lekko spłaszczyć je drewnianą łyżką, a następnie polać jajkami. Przykryć i smażyć na małym lub średnim ogniu aż jajka się zetną. Delikatnie zsunąć omlet z patelni na duży talerz i udekorować ogórkami i pomidorem. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
6 osób