Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Nawet moja ciotka, która zawsze dla mnie smażyła ten omlet nie wiedziała, że jego prawdziwa nazwa to „Hoppel-Poppel” – bo jest to danie z Niemiec. Jeśli zostały Ci resztki z obiadu z poprzedniego dnia: ziemniaki i pieczeń, to będzie to danie ekspresowe, ale tak czy siak jest to bardzo prosta potrawa. Podawać z ogórkami kiszonymi i pomidorem pokrojonym w plasterki. Dobre na śniadanie, lunch, kolację, a nawet na obiad!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 350 g chudej polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ugotować ziemniaki w łupinach, ale nie na całkiem miękko.

2W dużej, teflonowej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać polędwicę i podsmażyć z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.

3Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pozostały olej rozgrzać w patelni i podsmażyć ziemniaki z obydwu stron. Oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać z mięsem pokrojonym w kostkę.

4Lekko roztrzepać jajka i wymieszać ze szczypiorkiem. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Do patelni włożyć mięso i ziemniaki, lekko spłaszczyć je drewnianą łyżką, a następnie polać jajkami. Przykryć i smażyć na małym lub średnim ogniu aż jajka się zetną. Delikatnie zsunąć omlet z patelni na duży talerz i udekorować ogórkami i pomidorem. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

6 osób