10 min.
20 min.
30 min.
Omlety takie, znane we Włoszech pod nazwą frittata, a w Hiszpanii pod nazwą tortilla, podaje się zarówno na gorąco, jak i na zimno z sałatką. Omlet można przechowywać w lodówce do następnego dnia, lecz najlepiej wyjąć go pół godziny przed jedzeniem, ponieważ doskonale smakuje w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 675 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- 1 czerwona, zielona lub żółta papryka, pokrojona
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 250 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
- 1 cebula, przekrojona na połówki i pokrojona w cienkie plasterki
- 6 jajek
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną paprykę i gotować 3 minuty, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Odlać i trzymać w cieple pod przykryciem.
2Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić ją po całym dnie. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę i podsmażać ją 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie.
3Wrzucić na patelnię ziemniaki, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Smażyć jeszcze 8 minut, mieszając, aż ziemniaki będą gotowe. Zdjąć z ognia.
4W dużej misce ubić jajka z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Łyżką cedzakową przełożyć warzywa do jajek i starannie wymieszać. Jeśli ziemniaki przywarły do dna patelni, należy ją dokładnie umyć i wysuszyć, a następnie wlać na nią jeszcze jedną łyżkę oliwy. Nie powinno się to jednak zdarzyć, jeśli mamy dobrą patelnię.
5Patelnię z oliwą pozostałą po smażeniu warzyw postawić na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wlać na nią jajka z warzywami, rozprowadzając je równo po całej powierzchni. Smażyć, często potrząsając, aż omlet zetnie się po bokach.
6Tymczasem rozgrzać opiekacz na najwyższą temperaturę. Umieścić omlet pod grzałką opiekacza i piec 2 minuty, aż się zetnie z wierzchu. Nakłuć omlet nożem, żeby sprawdzić, czy jest upieczony w środku.
7Wyjąć patelnię z opiekacza i odstawić na 2 minuty. Zsunąć omlet na półmisek. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej, pokrojony na porcje.
Porcja dla:
4 osób