10 min.
25 min.
35 min.
Na południu Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza w stanie Virginia, smażone ostrygi je się niemal co dzień. Smaży się je w chrupiącej panierce z krakersów. To świetna przystawka – zwłaszcza z sosem tatarskim i w towarzystwie zielonej sałaty.
Składniki:
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli (mniej lub więcej, w zależności od tego, jak słone są krakersy)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 125 g krakersów
- 20 świeżych ostryg
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto na panierkę: wymieszać jajka z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.
2Ostrygi umyć i otworzyć za pomocą specjalnego nożyka. Odcedzić je na durszlaku i dodać do ciasta.
3W międzyczasie zmiksować krakersy w robocie kuchennym, aby pozostały z nich bardzo drobne okruszki.
4Zmiksowane krakersy włożyć do miski lub do woreczka foliowego i wrzucać do nich opanierowane w cieście ostrygi, po kilka na raz. Dobrze pokryć ostrygi krakersami.
5Do głębokiej patelni wlać olej do głębokiego smażenia na grubość ok. 3 cm i dobrze go rozgrzać.
6NA rozgrzany olej wrzucać ostrygi i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Powinny się ładnie przybrązowić i mieć chrupiącą skórkę.
7Podawać z sosem tatarskim.
Porcja dla:
4 osób