Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Na południu Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza w stanie Virginia, smażone ostrygi je się niemal co dzień. Smaży się je w chrupiącej panierce z krakersów. To świetna przystawka – zwłaszcza z sosem tatarskim i w towarzystwie zielonej sałaty.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli (mniej lub więcej, w zależności od tego, jak słone są krakersy)
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 125 g krakersów
  • 20 świeżych ostryg

Przygotowanie:

1Przygotować ciasto na panierkę: wymieszać jajka z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.

2Ostrygi umyć i otworzyć za pomocą specjalnego nożyka. Odcedzić je na durszlaku i dodać do ciasta.

3W międzyczasie zmiksować krakersy w robocie kuchennym, aby pozostały z nich bardzo drobne okruszki.

4Zmiksowane krakersy włożyć do miski lub do woreczka foliowego i wrzucać do nich opanierowane w cieście ostrygi, po kilka na raz. Dobrze pokryć ostrygi krakersami.

5Do głębokiej patelni wlać olej do głębokiego smażenia na grubość ok. 3 cm i dobrze go rozgrzać.

6NA rozgrzany olej wrzucać ostrygi i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Powinny się ładnie przybrązowić i mieć chrupiącą skórkę.

7Podawać z sosem tatarskim.

Porcja dla:

4 osób