Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
200 min.

Ozór wołowy jest szalenie niedoceniany – a przecież jest niesamowicie delikatny i pełny smaku! Kiedyś jadłam to danie w restauracji i tak mi posmakowało, że poprosiłam mamę, aby mi je odtworzyła w domu. Trzeba je dość długo dusić, ale nie wymaga zbyt wiele przygotowania. Podaję je z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 ozór wołowy
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek przypraw (natka pietruszki, tymianek, liście selera, itp.)
  • 4 l zimnej wody

Przygotowanie:

1Do dużego garnka włożyć ozór wołowy, marchew, seler, cebulę i przyprawy, a następnie zalać 4 l wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym lub średnim ogniu przez 2,5 godziny.

2Wyjąć ozór z bulionu i oczyścić (usnąć skórę i ziarniste fragmenty na końcu). Pokroić w plasterki i odstawić, aby ostygł.

3W średnim rondelku na małym ogniu stopić masło, a następnie wmieszać mąkę i smażyć przez minutę. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i ogórki. Dodać ozór i pokryć plasterki mięsa sosem.

Porcja dla:

4 osób