20 min.
20 min.
40 min.
To pieczona wersja popularnej pikantnej przekąski. Wedle upodobania, użyj więcej lub mniej pieprzu cayenne.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka – pokrojone w kawałki wielkości palca
- 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
- 2 ubite białka
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 205°C. Spryskać dużą blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu.
2W worku wymieszać mąkę z 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i 1/4 łyżeczki soli. Na talerzu wymieszać tartą bułkę z resztą czosnku granulowanego, pieprzu cayenne i solą.
3Pokryć kawałki kurczaka mąką z przyprawami. Ubić białka z 1 łyżką wody i przelać mieszaninę do płytkiego naczynia lub do miski. Zanurzać na chwilę przyprawionego kurczaka w mieszaninie z jajkami, a następnie obtaczać w bułce tartej z przyprawami. Wyłożyć na przygotowaną blachę do pieczenia.
4Piec przez około 8 minut w nagrzanym piekarniku. Odwrócić paluszki za pomocą szczypiec. Piec jeszcze 8 minut lub do momentu, aż kurczak puści sok.
Porcja dla:
8 osób