15 min.
55 min.
70 min.
Ten pasztet jest podobny do fritatty, ale piecze się go w keksówce. Oprócz jajek pięknie prezentują się w nim podsmażona cukinia oraz żółta i czerwona papryka. Kroić na grube plastry i podawać z sałatką.
Składniki:
- 1/2 ząbka czosnku, zgniecionego
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 żółtej (lub pomarańczowej) papryki pokrojonej w kostkę
- 1 kg cukinii, pokrojonej w plasterki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 210 C. Lekko wysmarować masłem keksówkę.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Wmieszać cukinię i smażyć, aż zmięknie. Zdjąć z patelni, dobrze odcedzić z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
3Paprykę włożyć od małej miseczki i podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty. Odcedzić i odstawić.
4W czystej misce zmiksować jajka z solą, pieprzem i creme fraiche. Dodać cukinię i paprykę.
5Przelać mieszaninę do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż pasztet będzie złocisty i dość sztywny.
6Studzić przez kilka minut a następnie wyjąć z foremki i pokroić w plastry. Udekorować listkami bazylii.
Porcja dla:
6 osób