Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
105 min.

Ten wspaniały pasztet luksusowy wymaga trochę czasu i wysiłku, ale się totalnie opłaca. Przewżnie robię go na specjalne okazje.

Składniki:

  • 1-2 szt. wątroby wieprzowej (zależy od wielkości)
  • 1½ kg podgardla
  • 1 kg mięsa (do wyboru: łopatka, szynka, cielęcina, królik)
  • 200 g słoniny
  • 7 łyżek soli (do smaku)
  • 2 średnie cebule, pokrojone na ćwiartki

Przygotowanie:

1Do osolonej wody dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować w niej podgardle, mięso i słoninę dopóki będzie miękkie. Wątrobę zalać gorącym wywarem z mięsa. Dodać cebulę i gotować przez 10-15 minut. Ostudzić.

2Wszystkie składniki wywaru zmielić trzykrotnie maszynką do mięsa. Dodać przyprawy i jajka i dokładnie wymieszać.

3Wysmarowane grubo smalcem i obsypane bułką foremki wyłożyć masą pasztetową i piec ok. 1 godz.

Porcja dla:

32 osób