Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
160 min.

Do przyrządzenia tego pasztetu używa się mrożonych leśnych grzybów – podgrzybków lub prawdziwków. Ja zawsze w sezonie mrożę grzyby aby móc je wykorzystywać przez cały rok. Jeśli nie masz mrożonych, można dodać kilka suszonych – nie za dużo, bo aromat będzie dominujący!

Składniki:

  • 500 g mięsa z dziczyzny
  • 100 g włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Mięso włożyć do garnka z włoszczyzną, dodać liść laurowy, ziele i pieprz. Zalać niewielką ilością wody i gotować przez godzinę.

2Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.

4Mięso z warzywami przemielić. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć i przemielić razem z połową boczku i grzybami.

5Do masy dodać jajka, wino, jałowiec i tymianek. Dodać sól do smaku i wyrobić na jednolitą masę.

6Pozostały boczek pokroić w plasterki i wyłożyć nimi foremkę. Przełożyć do foremki masę, wyrównać powierzchnię. Piec przez godzinę. Odstawić do przestygnięcia i podawać.

Porcja dla:

10 osób