40 min.
120 min.
160 min.
Do przyrządzenia tego pasztetu używa się mrożonych leśnych grzybów – podgrzybków lub prawdziwków. Ja zawsze w sezonie mrożę grzyby aby móc je wykorzystywać przez cały rok. Jeśli nie masz mrożonych, można dodać kilka suszonych – nie za dużo, bo aromat będzie dominujący!
Składniki:
- 500 g mięsa z dziczyzny
- 100 g włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Mięso włożyć do garnka z włoszczyzną, dodać liść laurowy, ziele i pieprz. Zalać niewielką ilością wody i gotować przez godzinę.
2Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
4Mięso z warzywami przemielić. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć i przemielić razem z połową boczku i grzybami.
5Do masy dodać jajka, wino, jałowiec i tymianek. Dodać sól do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
6Pozostały boczek pokroić w plasterki i wyłożyć nimi foremkę. Przełożyć do foremki masę, wyrównać powierzchnię. Piec przez godzinę. Odstawić do przestygnięcia i podawać.
Porcja dla:
10 osób