Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
145 min.

Ciekawy i smaczny sposób na pasztet z wątróbki. Posmarowany warstwą masła i zawinięty w roladę. Wspaniale wygląda na świątecznym stole.

Składniki:

  • 500 g wątroby wołowej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki brandy

Przygotowanie:

1Wątróbkę opłukać i pokroić w grube plastry, tak aby podczas smażenia została w środku krwista.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać wątróbkę i liść laurowy. Smażyć przez kilka minut.

3Dodać śmietanę, brandy, sól, pieprz, gałkę i kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć ogień.

4Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko przy pomocy trybu pulsacyjnego.

5Masło utrzeć z musztardą i pietruszką.

6Zmiksowaną mieszankę z wątróbki rozprowadzić równomiernie na papierze woskowanym albo folii i wygładzić wierzch.

7Na wierzchu rozsmarować masło i ostrożnie zwinąć całość w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porcja dla:

40 osób