10 min.
15 min.
145 min.
Ciekawy i smaczny sposób na pasztet z wątróbki. Posmarowany warstwą masła i zawinięty w roladę. Wspaniale wygląda na świątecznym stole.
Składniki:
- 500 g wątroby wołowej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 2 liście laurowe
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki brandy
Przygotowanie:
1Wątróbkę opłukać i pokroić w grube plastry, tak aby podczas smażenia została w środku krwista.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać wątróbkę i liść laurowy. Smażyć przez kilka minut.
3Dodać śmietanę, brandy, sól, pieprz, gałkę i kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć ogień.
4Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko przy pomocy trybu pulsacyjnego.
5Masło utrzeć z musztardą i pietruszką.
6Zmiksowaną mieszankę z wątróbki rozprowadzić równomiernie na papierze woskowanym albo folii i wygładzić wierzch.
7Na wierzchu rozsmarować masło i ostrożnie zwinąć całość w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porcja dla:
40 osób