20 min.
15 min.
35 min.
Te orzechowe ciasteczka poprawią nam nastrój podczas przedpołudniowej kawy. Dzieci na pewno chętnie zabiorą je do szkoły na drugie śniadanie. Są pożywne i pełne zdrowych składników dostarczających energii, a zarazem niezbyt słodkie.
Składniki:
- 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
- 50 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
- 1 łyżka jasnego cukru muscovado
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wymieszać w misce posiekane orzechy laskowe, pestki słonecznika, morele i daktyle. Wsypać cukier, płatki jęczmienne, mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
2Wymieszać olej słonecznikowy z sokiem jabłkowym i zalać nimi zawartość miski. Mieszać, dopóki suche składniki nie zostaną zwilżone i nie zaczną zbijać się w bryłki.
3Zgarnąć łyżeczką porcję mieszanki i zwilżonymi palcami lekko ugnieść ją w kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformować z niej grube ciasteczko o średnicy około 5–6 cm. Wyrównać jego brzegi palcami i ułożyć na dużej posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Powtórzyć powyższe czynności z resztą mieszanki.
4Piec ciasteczka 10–15 minut, aż lekko urosną i przyrumienią się z wierzchu. Przenieść je na druciany ruszt i pozostawić tam do wystygnięcia. Ciasteczka można trzymać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Porcja dla:
16 osób