Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny i szybki sposób na podanie komosy ryżowej. To super ziarno jest bogate w aminokwasy, wapń oraz cały zestaw witamin i minerałów. Aromatyczne pieczone papryki z cukinią i cebulą napełnione komosą, to doskonały posiłek na każdą okazję. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
  • 1 żółta papryka oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 60 g komosy ryżowej
  • 4 gałązki tymianku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

2Na blaszce ułożyć połówki papryki przeciętą stroną do góry, a na nie położyć plasterki cebuli i cukinii. Piec przez 15 minut.

3W międzyczasie przepłukać i odcedzić komosę. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać rozmaryn i tymianek.

4Gotować przez 10-15 minut, do momentu, aż ziarna zaczną się rozdwajać. Odcedzić i odstawić.

5Papryki posypać 1 łyżką orzechów piniowych i piec przez kolejne 10-15 minut. Sprawdzać czy orzechy się nie przypalają.

6Papryki wraz z zawartością przełożyć na tacę, a do ich środka nakładać komosę. Posypać rukolą, bazylią i resztą orzechów. Z boku położyć ćwiartki cytryny.

Porcja dla:

2 osób