05 min.
25 min.
30 min.
Pyszny i szybki sposób na podanie komosy ryżowej. To super ziarno jest bogate w aminokwasy, wapń oraz cały zestaw witamin i minerałów. Aromatyczne pieczone papryki z cukinią i cebulą napełnione komosą, to doskonały posiłek na każdą okazję. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą.
Składniki:
- 1 czerwona papryka oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
- 1 żółta papryka oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- 60 g komosy ryżowej
- 4 gałązki tymianku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2Na blaszce ułożyć połówki papryki przeciętą stroną do góry, a na nie położyć plasterki cebuli i cukinii. Piec przez 15 minut.
3W międzyczasie przepłukać i odcedzić komosę. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać rozmaryn i tymianek.
4Gotować przez 10-15 minut, do momentu, aż ziarna zaczną się rozdwajać. Odcedzić i odstawić.
5Papryki posypać 1 łyżką orzechów piniowych i piec przez kolejne 10-15 minut. Sprawdzać czy orzechy się nie przypalają.
6Papryki wraz z zawartością przełożyć na tacę, a do ich środka nakładać komosę. Posypać rukolą, bazylią i resztą orzechów. Z boku położyć ćwiartki cytryny.
Porcja dla:
2 osób