60 min.
180 min.
240 min.
Jedne z najsmaczniejszych tradycyjnych pierogów z farszem mięsnym. Cały sekret polega na dokładnym wyrobieniu ciasta – oczywiście ręcznie, a aby pierożki dobrze się sklejały brzegi można lekko posmarować białkiem.
Składniki:
- 400 g wołowego mięsa rosołowego
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Mięso opłukać i ugotować do miękkości. Wołowe mięso dość długo się gotuje, więc przy okazji można sobie przyrządzić na tym wywarze np rosół.
2Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Mięso rozdrobnić w blenderze i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pietruszkę i wymieszać.
3Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w środku wgłębienie i dodać wodę, masło i jajko. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 15-20 minut, aż będzie gładkie i jednolite.
4Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka od szklanki lub literatki. Nakładać po łyżeczce farszu. Brzegi musnąć białkiem (za pomocą palca albo pędzelka) i sklejać pierogi, przyszczypując brzegi.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
8 osób