Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
240 min.

Jedne z najsmaczniejszych tradycyjnych pierogów z farszem mięsnym. Cały sekret polega na dokładnym wyrobieniu ciasta – oczywiście ręcznie, a aby pierożki dobrze się sklejały brzegi można lekko posmarować białkiem.

Składniki:

  • 400 g wołowego mięsa rosołowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Mięso opłukać i ugotować do miękkości. Wołowe mięso dość długo się gotuje, więc przy okazji można sobie przyrządzić na tym wywarze np rosół.

2Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Mięso rozdrobnić w blenderze i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pietruszkę i wymieszać.

3Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w środku wgłębienie i dodać wodę, masło i jajko. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 15-20 minut, aż będzie gładkie i jednolite.

4Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka od szklanki lub literatki. Nakładać po łyżeczce farszu. Brzegi musnąć białkiem (za pomocą palca albo pędzelka) i sklejać pierogi, przyszczypując brzegi.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

8 osób