Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne połączenie smaków: mozzarella, czerwone pesto, a całość zawinięta w szynkę parmeńską i zapieczona. Uwielbiam ten smak!

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 180 g czerwonego pesto
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • chili w płatkach (opcjonalnie)
  • pieprz

Przygotowanie:

1Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, aby uzyskać po 3 plasterki na każdą pierś.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

3Każdą z piersi naciąć wzdłuż jednego boku, uważając aby nie przekroić na wylot, tylko tyle aby powstała głęboka kieszonka.

4Do kieszonek nałożyć pesto (dość sporo), dodać po 3 plasterki mozzarelli. Można znów posmarować pesto.

5Na desce do krojenia rozłożyć 2 plastry szynki tak, aby się lekko nakładały na siebie. Położyć na nich nadzianą pierś i zawinąć tak ciasno w szynkę, jak się da. Można dodatkowo zabezpieczyć pierś wykałaczkami, aby ser nie wyciekał podczas pieczenia. Powtórzyć z pozostałymi piersiami.

6Ułożyć piersi na blaszce do pieczenia i oprószyć chili i pieprzem. Piec przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnika.

Porcja dla:

4 osób