30 min.
30 min.
60 min.
Pyszne połączenie smaków: mozzarella, czerwone pesto, a całość zawinięta w szynkę parmeńską i zapieczona. Uwielbiam ten smak!
Składniki:
- 1 kulka mozzarelli
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 180 g czerwonego pesto
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- chili w płatkach (opcjonalnie)
- pieprz
Przygotowanie:
1Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, aby uzyskać po 3 plasterki na każdą pierś.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
3Każdą z piersi naciąć wzdłuż jednego boku, uważając aby nie przekroić na wylot, tylko tyle aby powstała głęboka kieszonka.
4Do kieszonek nałożyć pesto (dość sporo), dodać po 3 plasterki mozzarelli. Można znów posmarować pesto.
5Na desce do krojenia rozłożyć 2 plastry szynki tak, aby się lekko nakładały na siebie. Położyć na nich nadzianą pierś i zawinąć tak ciasno w szynkę, jak się da. Można dodatkowo zabezpieczyć pierś wykałaczkami, aby ser nie wyciekał podczas pieczenia. Powtórzyć z pozostałymi piersiami.
6Ułożyć piersi na blaszce do pieczenia i oprószyć chili i pieprzem. Piec przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnika.
Porcja dla:
4 osób