05 min.
25 min.
30 min.
Szybkie, proste i imponujące danie. Ten kurczak doskonale pasuje do pieczonych młodych ziemniaczków.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 350 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
Przygotowanie:
1Oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Pieczarki opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtaczać w niej kurczaka. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka po około 3 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił.
2Dodać czosnek. Odwrócić piersi na drugą stronę i posypać je pieczarkami. Smażyć, potrząsając patelnią i mieszając grzyby. Smażyć przez około 3 minuty, a następnie dodać ocet balsamiczny, bulion, liść laurowy i tymianek. Szczelnie przykryć i dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, odwracając raz lub dwa razy.
3Przełożyć kurczaka na ciepły talerz i przykryć folią aluminiową. Odstawić. Gotować sos bez przykrycia jeszcze przez 7 minut. Wmieszać masło i wyjąć liść laurowy. Polać sosem kurczaka i podawać.
Porcja dla:
4 osób