Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Szybkie, proste i imponujące danie. Ten kurczak doskonale pasuje do pieczonych młodych ziemniaczków.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 350 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1Oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Pieczarki opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtaczać w niej kurczaka. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka po około 3 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił.

2Dodać czosnek. Odwrócić piersi na drugą stronę i posypać je pieczarkami. Smażyć, potrząsając patelnią i mieszając grzyby. Smażyć przez około 3 minuty, a następnie dodać ocet balsamiczny, bulion, liść laurowy i tymianek. Szczelnie przykryć i dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, odwracając raz lub dwa razy.

3Przełożyć kurczaka na ciepły talerz i przykryć folią aluminiową. Odstawić. Gotować sos bez przykrycia jeszcze przez 7 minut. Wmieszać masło i wyjąć liść laurowy. Polać sosem kurczaka i podawać.

Porcja dla:

4 osób