Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ten pełen rodzynek oraz kawałków jabłek i moreli sos żurawinowy o zapachu imbiru jest pysznym dodatkiem do indyka na zimno lub na gorąco.

Składniki:

  • 3/4 szklanki (30 g) suszonych moreli drobno posiekanych
  • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
  • 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
  • 1 szklanka (235 ml) wody
  • 3 szklanki (285 g) świeżych owoców żurawiny

Przygotowanie:

1Wlać wodę do rondla, dodać morele, brązowy cukier i rodzynki i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać żurawinę, jabłko i skórkę cytrynową, i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

2Przed zdjęciem z ognia dodać sok z cytryny i doprawić ostrą papryką. Podawać po schłodzeniu lub o temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

10 osób