Czas przygotowania:
50 min.
50 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
57 min.
57 min.
Marynowana cukinia, ale można też z tego przepisu zrobić marynowane ogórki. To doskonały dodatek do potraw mięsnych, kanapek, a także jako przekąska na imprezie. Dobre danie dla amatorów kwaśno-słodkich sałatek.
Składniki:
- 3 kg cukinii, kabaczka lub duży ogórek
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: gorczyca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 pęczek zielonego koperku
Przygotowanie:
1Cukinie, kabaczek lub duży ogórek obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w podłużne paski lub krążki.
2Na dno każdego słoika dać plaster obranej i pokrojonej cebuli i obrany ząbek czosnku. Potem układać w słoikach pokrojone warzywa.
3Następnie dodać do każdego słoika gorczycę, pieprz, ziele angielskie, koperek.
4Wszystkie składniki na zalewę tj. wodę, ocet, sól i cukier – wymieszać i zagotować. Zalać zalewą słoiki, zakręcić i pasteryzować pod przykryciem 7 minut.
Porcja dla:
5 osób