Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
57 min.

Marynowana cukinia, ale można też z tego przepisu zrobić marynowane ogórki. To doskonały dodatek do potraw mięsnych, kanapek, a także jako przekąska na imprezie. Dobre danie dla amatorów kwaśno-słodkich sałatek.

Składniki:

  • 3 kg cukinii, kabaczka lub duży ogórek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: gorczyca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 pęczek zielonego koperku

Przygotowanie:

1Cukinie, kabaczek lub duży ogórek obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w podłużne paski lub krążki.

2Na dno każdego słoika dać plaster obranej i pokrojonej cebuli i obrany ząbek czosnku. Potem układać w słoikach pokrojone warzywa.

3Następnie dodać do każdego słoika gorczycę, pieprz, ziele angielskie, koperek.

4Wszystkie składniki na zalewę tj. wodę, ocet, sól i cukier – wymieszać i zagotować. Zalać zalewą słoiki, zakręcić i pasteryzować pod przykryciem 7 minut.

Porcja dla:

5 osób