Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ryż basmati ugotowany z czosnkiem, przyprawami, pomidorkami koktajlowymi i smażoną piersią kurczaka to naprawdę smaczne danie, szczególnie jeśli podamy je z zieloną sałatą lub raitą.

Składniki:

  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka przyprawy tikka lub łagodnego curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 250 g ryżu basmati, wypłukanego

Przygotowanie:

1Pokroić każdy filet na 3–4 paseczki. Wymieszać z połową czosnku i połową przyprawy tikka. Odstawić do zamarynowania na czas przyrządzania pilawu, obracając mięso w marynacie po około 10 minutach.

2Rozgrzać olej w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić plasterki cebuli i resztę czosnku. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Wsypać ryż i posypać resztą przyprawy tikka. Wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową.

3Wlać do ryżu gorący wywar i dodać pół łyżeczki soli oraz rodzynki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez 10 minut, bez podnoszenia pokrywki. Cały płyn ma zostać wchłonięty przez ryż. W razie konieczności przykryć rondel i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dodać kolendrę i pomidory, mieszając lekko podgrzewać chwilę, zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut. Wrzucić orzeszki piniowe i wymieszać widelcem.

4Paski kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 6–8 minut. Przewrócić je raz na drugą stronę. Nałożyć pilaw na półmisek i obłożyć paskami mięsa. Podawać z cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób