45 min.
25 min.
130 min.
Domowa pizza jest smaczniejsza niż kupowana w sklepie, a przygotowanie ciasta drożdżowego wzbogaconego oliwą z oliwek jest naprawdę łatwe. Gdy już opanujemy sztukę przyrzą dzania spodów, będziemy mogli je obkładać najróżniejszymi dodatkami. Pizza z pomidorami, serem mozzarella, anchois i oliwkami pochodzi z Neapolu.
Składniki:
- 340 g mąki chlebowej
- ½ łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do miski. Dodać sól i drożdże, wymieszać. Zrobić zagłębienie na środku, wlać wodę i oliwę. Nożem o zaokrą glonym czubku wyrobić miękkie ciasto, dodając nieco więcej wody, jeśli będzie zbyt suche.
2Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny, aż podwoi objętość.
3Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, 3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory wraz z sokiem i cukier. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na niewielkim ogniu, często mieszając, aż sos wyparuje, jego objętość zmniejszy się o połowę i zrobi się gęsty. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby ostygł.
4Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i ubić pięściami, następnie bardzo lekko zagnieść. Rozwałkować lub rozgnieść, aby powstał krążek o średnicy 30 cm i przełożyć na nasmarowaną blachę.
5Dodać bazylię do sosu i posmarować nim pizzę, pozostawiając wokół wolny brzeg o szerokości 1 cm. Ułożyć na wierzchu mozzarellę, anchois i oliwki. Ustawić pizzę w ciepłym miejscu na około 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
6Piec 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się, a ser się roztopi. Pokroić na porcje i podawać.
Porcja dla:
4 osób