Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jedna z wariacji na temat placków z tatrych warzyw! Tym razem dynia ze słodko-kwaśnym sosem z żurawin! Pyszne!

Składniki:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3-4 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1W rondelku rozgnieść żurawinę. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, miód, goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Przykryć i odstawić.

2Dynię obrać, wydrążyć pestki, a twardy miąższ zetrzeć na tarce. Odstawić.

3Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

4Z dyni odcisnąć sok, dodać żółtka, mąkę i szczyptę soli, dobrze wymieszać. Doprawić skórką z cytryny. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.

5Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki. Smażyć, aż się od spodu zarumienią, przewrócić na drugą stronę. Podawać polane sosem żurawinowym.

Porcja dla:

4 osób