Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Jedna z wariacji na temat placków z tatrych warzyw! Tym razem dynia ze słodko-kwaśnym sosem z żurawin! Pyszne!
Składniki:
- 200 g świeżej żurawiny
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 3-4 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1W rondelku rozgnieść żurawinę. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, miód, goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Przykryć i odstawić.
2Dynię obrać, wydrążyć pestki, a twardy miąższ zetrzeć na tarce. Odstawić.
3Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
4Z dyni odcisnąć sok, dodać żółtka, mąkę i szczyptę soli, dobrze wymieszać. Doprawić skórką z cytryny. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
5Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki. Smażyć, aż się od spodu zarumienią, przewrócić na drugą stronę. Podawać polane sosem żurawinowym.
Porcja dla:
4 osób