20 min.
20 min.
40 min.
Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane, które przypomną czas dzieciństwa. Można je podawać z musem jabłkowym i śmietaną na lekki obiad, albo jako dodatek do pieczonego kurczaka tworząc obfity posiłek zimowy. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt wodniste, można dodać więcej mąki.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko, rozbełtane
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- mielony czarny pieprz do smaku
- 2 szklanki oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
1Do dużej miski zetrzeć na tarce o dużych oczkach surowe ziemniaki i cebulę. Odsączyć nadmiar płynu.
2Wbić jajko, dodać sól i pieprz. Dodać tyle mąki (od 2 do 4 łyżek), by ciasto zrobiło się gęste.
3Włączyć piekarnik na temperaturę ok. 95°C.
4Na dno ciężkiej patelni wlać ok. 1/2 cm oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz nakładać w niewielkiej odległości od siebie czubate łyżki ciasta i spłaszczać na placki grubości 1/4 cm. Podsmażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Następnie położyć na talerz lub półmisek i włożyć do piekarnika, trzymając w cieple do chwili podania. Smażyć placki, aż całe ciasto zostanie wykorzystane.
Porcja dla:
3 osób