Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Te placuszki kminkowe są wyjątkową przekąską, zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście. Są cudownie kruche!

Składniki:

  • 800 g mączystych ziemniaków
  • sól
  • 50 g plus 2 łyżki masła
  • 150 g mąki i jeszcze trochę
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżki ziaren kminku

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku około 25 minut. Odlać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę kuchenną. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła w osobnym naczyniu, dodać je do ziemniaków wraz ze 150 g mąki oraz mlekiem i wyrobić ciasto. Pokrytymi mąką rękami uformować 12 kulek i rozgnieść je na placuszki o grubości palca. Ułożyć na blasze. Posypać niewielką ilością kminku i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków masła – w sumie 2 łyżki.

3Piec placuszki w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące. Wlać przecier pomidorowy do garnka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać pokrojony szczypiorek. Wylać sos na talerze, ułożyć na nich placuszki i tak podawać.

Porcja dla:

4 osób