Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Pieczona polędwica z jelenia, soczysta w środku bo owija się ją przed pieczeniem boczkiem. Doskonale smakuje z sosem z brązowych pieczarek i czosnku oraz puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 6 grubych plastrów boczku
  • 2 polędwice z jelenia (po 350 g każda)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).

2Smażyć boczek na suchej patelni 6-8 minut, aż będzie częściowo zrumieniony, ale nadal dość miękki.

3Obydwa kawałki polędwicy posmarować oliwą, oprószyć granulowaną cebulą, solą i pieprzem. Ułożyć je obok siebie i owinąć razem plastrami boczku. Włożyć do brytfanki.

4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 1 godzinę, aż boczek będzie porządnie przypieczony, a termometr do mięsa wetknięty w najgrubszą część pieczeni wskaże 65°C.

5W rondelku rozgrzać masło, dodać pieczarki i smażyć, mieszając, ok. 8-10 minut, aż będą miękkie.

6Dodać cebulkę i śmietanę. Gotować dalej, często mieszając, aż sos będzie mocno ciepły (ale nie zagotować). Podawać z pieczenią.

Porcja dla:

6 osób