15 min.
70 min.
85 min.
Pieczona polędwica z jelenia, soczysta w środku bo owija się ją przed pieczeniem boczkiem. Doskonale smakuje z sosem z brązowych pieczarek i czosnku oraz puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 6 grubych plastrów boczku
- 2 polędwice z jelenia (po 350 g każda)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
- sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
2Smażyć boczek na suchej patelni 6-8 minut, aż będzie częściowo zrumieniony, ale nadal dość miękki.
3Obydwa kawałki polędwicy posmarować oliwą, oprószyć granulowaną cebulą, solą i pieprzem. Ułożyć je obok siebie i owinąć razem plastrami boczku. Włożyć do brytfanki.
4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 1 godzinę, aż boczek będzie porządnie przypieczony, a termometr do mięsa wetknięty w najgrubszą część pieczeni wskaże 65°C.
5W rondelku rozgrzać masło, dodać pieczarki i smażyć, mieszając, ok. 8-10 minut, aż będą miękkie.
6Dodać cebulkę i śmietanę. Gotować dalej, często mieszając, aż sos będzie mocno ciepły (ale nie zagotować). Podawać z pieczenią.
Porcja dla:
6 osób