Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Elegancka przystawka, która zachwyci Waszych gości. Przegrzebki są smażone na patelni i podawane z warzywami duszonymi w wytrawnym wermucie. Doskonałe danie na specjalne okazje, np. urodziny, walentynki albo na Święta.

Składniki:

  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wytrawnego wermutu
  • 2 starte marchewki
  • 8 przegrzebków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

1W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut.

2Wmieszać pora i marchew, smażyć przez 3 minuty.

3Dodać wermut i zmniejszyć ogień na mały. Dusić przez 2 minuty.

4W osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać masło. Smażyć przegrzebki przez minutę z każdej strony, aż się przyrumienią.

5Marchew z porem ułożyć na półmisku, dodać przegrzebki i posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób