Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Elegancka przystawka, która zachwyci Waszych gości. Przegrzebki są smażone na patelni i podawane z warzywami duszonymi w wytrawnym wermucie. Doskonałe danie na specjalne okazje, np. urodziny, walentynki albo na Święta.
Składniki:
- 1 por pokrojony w plasterki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml wytrawnego wermutu
- 2 starte marchewki
- 8 przegrzebków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut.
2Wmieszać pora i marchew, smażyć przez 3 minuty.
3Dodać wermut i zmniejszyć ogień na mały. Dusić przez 2 minuty.
4W osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać masło. Smażyć przegrzebki przez minutę z każdej strony, aż się przyrumienią.
5Marchew z porem ułożyć na półmisku, dodać przegrzebki i posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób