20 min.
30 min.
50 min.
Wyjątkowo smaczna ryba pieczona z warzywami w sosie sojowym z odrobiną chili. Zamiast limonki można dodać cytrynę. Najlepiej smakuje z ryżem lub białym pieczywem.
Składniki:
- 4 wypatroszone świeże pstrągi
- sól i pieprz do smaku
- 3 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego (albo młody por)
- 4 dymki
- 1 kawałek (około 3 cm) świeżego imbiru
Przygotowanie:
1Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2Pstrągi umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
3Marchewkę, selera i dymkę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir posiekać.
4W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać chili, sok z 1 limonki, sos sojowy i wino, wymieszać i zdjąć z ognia.
5Pozostałym olejem wysmarować płaty folii aluminiowej i ułożyć na niej pstrągi.
6Część warzyw włożyć do środka ryb, a pozostałe ułożyć na wierzchu. Polać odrobiną sosu i zawinąć w folię. Zrobić parę otworów, tak, aby para mogła się ulatniać.
7Piec przez około 30 minut. Podawać w folii, ostrożnie rozwijając, aby sos nie wypłynął. Dekorować limonką pokrojoną na ćwiartki.
Porcja dla:
4 osób