Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wyjątkowo smaczna ryba pieczona z warzywami w sosie sojowym z odrobiną chili. Zamiast limonki można dodać cytrynę. Najlepiej smakuje z ryżem lub białym pieczywem.

Składniki:

  • 4 wypatroszone świeże pstrągi
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego (albo młody por)
  • 4 dymki
  • 1 kawałek (około 3 cm) świeżego imbiru

Przygotowanie:

1Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

2Pstrągi umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.

3Marchewkę, selera i dymkę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir posiekać.

4W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać chili, sok z 1 limonki, sos sojowy i wino, wymieszać i zdjąć z ognia.

5Pozostałym olejem wysmarować płaty folii aluminiowej i ułożyć na niej pstrągi.

6Część warzyw włożyć do środka ryb, a pozostałe ułożyć na wierzchu. Polać odrobiną sosu i zawinąć w folię. Zrobić parę otworów, tak, aby para mogła się ulatniać.

7Piec przez około 30 minut. Podawać w folii, ostrożnie rozwijając, aby sos nie wypłynął. Dekorować limonką pokrojoną na ćwiartki.

Porcja dla:

4 osób