Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
155 min.

Wyjątkowo pyszny pstrąg pieczony w orzechowym sosie na bazie białego wina. Aromatyczny i delikatny, uatrakcyjni każde przyjęcie!

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi
  • sól i pieprz do smaku
  • sok i skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

1Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem na zewnatrz i wewnątrz. Obłożyć skórką otartą z cytryny, skropić sokiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2W międzyczasie wymieszać orzechy z miodem, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowych i winem. Odstawić na bok.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

4Pstrągi ułożyć w naczyniu, do środka włożyć listki mięty. Na wierzch pstrągów położyć wiórki masła. Piec przez 6 minut.

5Pstrągi przewrócić na drugą stronę i polać sosem. Piec jeszcze przez 15 minut.

Porcja dla:

4 osób