Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
155 min.
155 min.
Wyjątkowo pyszny pstrąg pieczony w orzechowym sosie na bazie białego wina. Aromatyczny i delikatny, uatrakcyjni każde przyjęcie!
Składniki:
- 4 sprawione pstrągi
- sól i pieprz do smaku
- sok i skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
1Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem na zewnatrz i wewnątrz. Obłożyć skórką otartą z cytryny, skropić sokiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2W międzyczasie wymieszać orzechy z miodem, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowych i winem. Odstawić na bok.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
4Pstrągi ułożyć w naczyniu, do środka włożyć listki mięty. Na wierzch pstrągów położyć wiórki masła. Piec przez 6 minut.
5Pstrągi przewrócić na drugą stronę i polać sosem. Piec jeszcze przez 15 minut.
Porcja dla:
4 osób