Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Ten chleb będzie szczególnie pulchny, gdy do ciasta dodamy ugotowany poprzedniego dnia w mundurku ziemniak. Oczywiście przed dodaniem skórkę trzeba zdjąć, a ziemniak dobrze rozetrzeć.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 250–300 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 42 g drożdży

Przygotowanie:

1Wymieszać w misce mąkę z solą i olejem. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z cukrem i lekko podgrzać. Rozkruszyć drożdże, wrzucić do letniej maślanki i porządnie rozmieszać.

2Wlać maślankę z drożdżami do miski. Całość zmiksować na gładkie ciasto.

3Blat kuchenny posypać mąką i zagniatać ciasto rękami dość energicznie, aż do chwili, kiedy stanie się elastyczne i przestanie się kleić.

4Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować bochenek, ułożyć na blasze i zwilżyć wodą. Ostrym nożem zrobić na wierzchu trzy ukośnie nacięcia.

5Przykryć chleb i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż jego objętość powiększy się dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do 250°C. Piec przez 30 minut, do chwili gdy skórka będzie złotobrązowa. Po 15 minutach temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200°C, a chleb zwilżyć z wierzchu wodą.

Porcja dla:

10 osób