Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciekawe danie z ugotowanej rzepy. Bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi chrupiących kawałków bekonu. Doskonałe jako ciepły dodatek do mięs.

Składniki:

  • 1 kg rzepy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 225 g bekonu
  • 2 łyżki wytopionego z bekonu tłuszczu

Przygotowanie:

1Rzepę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękości w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść, dodając masło, sól, pieprz, czosnek do smaku. Odstawić.

2Na patelni smażyć bekon, aż będzie chrupiący. Przełożyć na talerz i rozkruszyć. Z patelni odmierzyć 2 łyżki wytopionego tłuszczu. Dodać puree z rzepy, pokruszony bekon i wymieszać. Podgrzać przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób