Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Ciekawe danie z ugotowanej rzepy. Bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi chrupiących kawałków bekonu. Doskonałe jako ciepły dodatek do mięs.
Składniki:
- 1 kg rzepy
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
- szczypta granulowanego czosnku
- 225 g bekonu
- 2 łyżki wytopionego z bekonu tłuszczu
Przygotowanie:
1Rzepę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękości w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść, dodając masło, sól, pieprz, czosnek do smaku. Odstawić.
2Na patelni smażyć bekon, aż będzie chrupiący. Przełożyć na talerz i rozkruszyć. Z patelni odmierzyć 2 łyżki wytopionego tłuszczu. Dodać puree z rzepy, pokruszony bekon i wymieszać. Podgrzać przed podaniem.
Porcja dla:
4 osób