Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ciekawa odmiana. To szybka przystawka, którą bez wysiłku przygotujesz, a kozi ser nadaje jej naprawdę wyjątkowego smaku. Ser musi być bardzo miękki. Podawać do wszelkich mięs.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na małe kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml mleka
  • 100 g świeżego koziego sera
  • 50 g masła
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Do garnka włożyć ziemniaki i zalać zimną wodą. Dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Odcedzić, studzić przez 1-2 minuty, aby nieco odparowały, a następnie rozgnieść je na puree.

2Do drugiego garnka wlać mleko, dodać ser kozi i masło. Gotować na małym ogniu. Gdy ser się stopi, dodać ziemniaki. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób