Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Ciekawa odmiana. To szybka przystawka, którą bez wysiłku przygotujesz, a kozi ser nadaje jej naprawdę wyjątkowego smaku. Ser musi być bardzo miękki. Podawać do wszelkich mięs.
Składniki:
- 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na małe kawałki
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml mleka
- 100 g świeżego koziego sera
- 50 g masła
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Do garnka włożyć ziemniaki i zalać zimną wodą. Dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Odcedzić, studzić przez 1-2 minuty, aby nieco odparowały, a następnie rozgnieść je na puree.
2Do drugiego garnka wlać mleko, dodać ser kozi i masło. Gotować na małym ogniu. Gdy ser się stopi, dodać ziemniaki. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób