30 min.
45 min.
165 min.
Pyszna tarta na kruchym spodzie, z cukinią, boczkiem i cebulą. Do doskonały sposób na szybki obiad z cukinii.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Spód: Do miski malaksera wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone w kostkę masło (musi być bardzo zimne – można je wcześniej wstawić do zamrażarki na 5-6 minut). Zmiksować. Następnie wlać zimną wodę z solą i miksować aż ciasto się połączy i zacznie odchodzić od miski. Uformować szybko kulę i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
2Nadzienie: Podsmażyć cebulę na oleju przez kilka minut, nie pozwalając jej spalić. Następnie dodać cukinię i smażyć 7-8 minut, aż zmięknie. Dodać sól, doprawić odrobiną mięty i zdjąć z ognia.
3Na patelni bez tłuszczu zrumienić boczek. Zdjąć na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4W misce rozbełtać jajka ze śmietaną, dodać ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
5Quiche: Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na koło o średnicy 30 cm. Przełożyć do foremki o średnicy 25 cm formując też brzegi. Nadmiar ciasta odkroić. Ponakłuwać spód. Wstawić ciasto w formie do lodówki na 30 minut.
6Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
7Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na spód podsmażone cukinię i boczek, rozłożyć równomiernie i zalać masą jajeczną.
8Piec przez 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut wstawić tartę na najwyższą półkę piekarnika, aby przyrumienić wierzch.
Porcja dla:
8 osób