Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Racuchy są szybką do przygotowania słodką przekąską. Gęste ciasto powstaje dzięki zmieszaniu kilku podstawowych składników, które można znaleźć w każdej kuchni, a smaży się je zaledwie parę minut. W naszym przepisie smacznym dodatkiem są pokrojone w kostkę jabłka i prażone orzechy laskowe.

Składniki:

  • 45 g orzechów laskowych, bez skórki, posiekanych
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

1Wrzucić orzechy laskowe na rozgrzaną małą teflonową patelnię i prażyć cały czas mieszając, aż się lekko przurumienią. Należy robić to ostrożnie, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Gdy będą gotowe, przesypać do miseczki.

2Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. Pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wlać jajko delikatnie ubite z maślanką. Stopniowo roztrzepać, żeby sypkie składniki połączyły się z płynnymi – ciasto powinno być gładkie i gęste. Dodać jabłko oraz prażone orzechy i wymieszać dużą metalową łyżką.

3Delikatnie wysmarować odrobiną oleju słonecznikowego blachę do pieczenia na wolnym ogniu lub ciężką teflonową patelnię. Rozgrzać na średnim ogniu. W zależności od rozmiarów blachy i patelni można usmażyć za jednym razem do 4 racuchów. Po nałożeniu ciasta na rozgrzaną powierzchnię – na racuch potrzeba czubatej łyżki ciasta – na placku powstaną pęcherzyki i pęknięcia. Delikatnie wsunąć małą łopatkę pod racuch, żeby oderwać go od patelni i smażyć jeszcze minutę, aż spód stanie się złocistobrązowy. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 1–2 minuty aż się przyrumieni.

4Racuchy zdjąć z blachy lub patelni i trzymać w cieple pod czystą ściereczką. Usmażyć resztę.

5Podgrzać lekko syrop klonowy w małym garnku. Polać nim racuchy i od razu podawać.

Porcja dla:

16 osób