10 min.
20 min.
30 min.
Risotto jest pysznym i sycącym daniem. Gotując je, możemy wykorzystać warzywa, na które akurat jest sezon. Jego przygotowanie polega przede wszystkim na ciągłym mieszaniu, ale ta odrobina wysiłku się opłaci – potrawa jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 350 g ryżu na risotto
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 700 ml wrzącego wywaru z warzyw
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie i zeszklić cebulę. Dodać ryż i smażyć na dużym ogniu przez 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż ryż upraży się nieco i przyrumieni.
2Dolać wino i mieszać tak długo, aż ryż wchłonie je w całości. Dolać nieco wywaru i mieszać, aż ryż go wchłonie. Dolewać wywar stopniowo, czekując za każdym razem, aż płyn zostanie wchłonięty.
3Kiedy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15 minutach), dodać szparagi i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5 minut, aż szparagi staną się miękkie, a ryż całkowicie się ugotuje. Dolać resztę wywaru. Konsystencja gotowego risotto powinna nieco przypominać zupę.
4Doprawić solą i pieprzem do smaku, a potem dodać oliwę truflową i utarty parmezan. Wymieszać i przełożyć risotto do podgrzanych miseczek. Tuż przed podaniem położyć na wierzchu każdej porcji trochę masła i posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób