Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Risotto jest pysznym i sycącym daniem. Gotując je, możemy wykorzystać warzywa, na które akurat jest sezon. Jego przygotowanie polega przede wszystkim na ciągłym mieszaniu, ale ta odrobina wysiłku się opłaci – potrawa jest bardzo smaczna.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 350 g ryżu na risotto
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml wrzącego wywaru z warzyw

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie i zeszklić cebulę. Dodać ryż i smażyć na dużym ogniu przez 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż ryż upraży się nieco i przyrumieni.

2Dolać wino i mieszać tak długo, aż ryż wchłonie je w całości. Dolać nieco wywaru i mieszać, aż ryż go wchłonie. Dolewać wywar stopniowo, czekując za każdym razem, aż płyn zostanie wchłonięty.

3Kiedy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15 minutach), dodać szparagi i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5 minut, aż szparagi staną się miękkie, a ryż całkowicie się ugotuje. Dolać resztę wywaru. Konsystencja gotowego risotto powinna nieco przypominać zupę.

4Doprawić solą i pieprzem do smaku, a potem dodać oliwę truflową i utarty parmezan. Wymieszać i przełożyć risotto do podgrzanych miseczek. Tuż przed podaniem położyć na wierzchu każdej porcji trochę masła i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób