10 min.
10 min.
20 min.
Wiosną najlepsze są najprostsze sałatki, skomponowane z kilku składników, z których obowiązkowymi są zwykła masłowa sałata i słodkie pomidory. Każdy poranek może zaczynać się od grzanki i miski sałaty, polanej słodko-kwaśnym dressingiem. Ostatnio szczególnie upodobałam sobie sos miodowo-musztardowo-balsamiczny, który nadaje finezji cukinii, ale tak naprawdę można z nim jeść samą sałatę. Czasami dodaję świeże zioła z ogródka lub wyciskam czosnek, a ocet zastępuję cytryną. W sałacie tej nie ma nic nadzwyczajnego, a jednak połączenie świeżych warzyw z ciepłą, zgrillowaną cukinią, pachnącą tymiankiem, nadaje jej oryginalności. Jem i jem i jem i tak codziennie do znudzenia. Kolorowo jak nigdy. I bardzo zdrowo.
Składniki:
- Sałata masłowa (zwykła)
- 2 pomidory
- 4-5 rzodkiewek
- 1 marchewka
- 1 niewielka cukinia
- tymianek (świeży lub suszony) i pieprz do cukinii
- garść orzechów włoskich i sezamu (lub innych bakalii)
Przygotowanie:
1Sałatę po umyciu i wysuszeniu rwiemy na większe kawałki i układamy w salaterce (najlepiej w płaskim naczyniu warstwowo).
2Pomidory kroimy na większe kawałki i układamy na sałacie.
3Rzodkiewkę i marchewkę ścinamy w cienkie plasterki na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw; następnie wykładamy na pomidory.
4Cukinię kroimy w kilkumilimetrowe plasterki i podsmażamy na oliwie na patelni zwykłej lub grillowej, na końcu posypując lekko pieprzem, solą i tymiankiem. Można ją skarmelizować, dodając łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego. Cukinię zrumienioną i chrupiącą układamy jako kolejną warstwę.
5Wyrabiamy dressing – powinien być gęsty. Jeżeli wolicie bardziej słodki, to dodajcie więcej miodu, a mniej musztardy. Z podanych składników można zrobić słodko-kwaśny, lekko ostrawy sos do sałatki, ale ja zawsze kombinuję z proporcjami.
6Sałatkę polewamy dressingiem, następnie uprażone na suchej patelni bakalie sypiemy na wierzch.
Porcja dla:
4 osób