30 min.
90 min.
Ta sałatka z surimi przyrządzona na podobieństwo peruwiańskiego ceviche zawsze gromadzi tłumek w moim domu. Jest cudowna jako przekąska podawana na tostadach (chrupiących tortillach wielkości spodeczka, smażonych na głębokim oleju), a nawet z chipsami z tortilli. Potrzymaj ją trochę w lodówce przed podaniem, gdyż smakuje najlepiej bardzo zimna. Najbardziej lubię ją serwować na tostadach z cienką warstwą majonezu jako orzeźwiający lunch.
Składniki:
- 225 g pałeczek krabowych surimi, rozdrobnionych na małe kawałeczki
- 2 duże posiekane pomidory
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 1/2 pęczka posiekanej kolendry
- 2 limonki
- 3 papryczki serrano (lub czuszki), drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1Włożyć rozdrobnione surimi do szklanej lub porcelanowej miski. (Tworzywa sztuczne lub metal nie są wskazane.) Wlać oliwę i wymieszać w niej surimi, aż się nią pokryje, a następnie wmieszać kolendrę, cebulę, pomidora i serrano. Na wszystko wycisnąć sok z limonek i dobrze wymieszać. Doprawić dużą ilością soli i pieprzu. Przechowywać w lodówce przez około 1 godzinę przed podaniem.
Porcja dla:
8 osób