Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Pyszny przepis z rodzinnej tradycji na śledzie w sosie z koncentratu pomidorowego i białego wina, z dodatkiem rodzynek i imbiru.

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych matiasów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1Matiasy pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku.

2Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać imbir, sól i pieprz i smażyć przez minutę. Dodać rodzynki, koncentrat i wino, dobrze wymieszać i gotować przez 1 minutę. Odstawić do przestudzenia.

3Przestudzonym sosem polać śledzie i podawać.

Porcja dla:

6 osób