Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Pyszny przepis z rodzinnej tradycji na śledzie w sosie z koncentratu pomidorowego i białego wina, z dodatkiem rodzynek i imbiru.
Składniki:
- 5 filetów śledziowych matiasów
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki rodzynek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1Matiasy pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku.
2Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać imbir, sól i pieprz i smażyć przez minutę. Dodać rodzynki, koncentrat i wino, dobrze wymieszać i gotować przez 1 minutę. Odstawić do przestudzenia.
3Przestudzonym sosem polać śledzie i podawać.
Porcja dla:
6 osób