Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
135 min.

Śledzie słodko-kwaśne, w musztardzie, z cebulą i ogórkami konserwowymi. Przepis dostałam od Pani Majeczki, która wraz z rodziną smakuje się w śledziach, zwłaszcza w czasie Świąt i karnawału.

Składniki:

  • 3 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 małe ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody z ogórków konserwowych

Przygotowanie:

1Pokrojoną cebulę zalać w miseczce wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, a następnie odcedzić.

2Śledzie pokroić w średniej wielkości kawałki. Posmarować dokładnie musztardą. Włożyć część śledzi do słoika, przykryć warstwą ogórków i cebuli, a następnie powtórzyć warstwy.

3Całość zalać łyżką octu, łyżką oleju i dwoma łyżkami wody z ogórków.

4Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Porcja dla:

4 osób