Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Śledzie słodko-kwaśne, w musztardzie, z cebulą i ogórkami konserwowymi. Przepis dostałam od Pani Majeczki, która wraz z rodziną smakuje się w śledziach, zwłaszcza w czasie Świąt i karnawału.
Składniki:
- 3 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 małe ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody z ogórków konserwowych
Przygotowanie:
1Pokrojoną cebulę zalać w miseczce wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, a następnie odcedzić.
2Śledzie pokroić w średniej wielkości kawałki. Posmarować dokładnie musztardą. Włożyć część śledzi do słoika, przykryć warstwą ogórków i cebuli, a następnie powtórzyć warstwy.
3Całość zalać łyżką octu, łyżką oleju i dwoma łyżkami wody z ogórków.
4Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Porcja dla:
4 osób