Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
1480 min.

Bardzo smaczne danie, a do tego proste w przygotowaniu. Znakomita wersja przyrządzenia tej ryby na tradycyjnego, polskiego „Śledzika” 😉

Składniki:

  • 1 kg śledzi matiasów
  • 200 ml wody
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

Przygotowanie:

1Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, następnie włożyć do dużego słoja.

2Cebule obrać, pokroić w plastry i przelać na sicie wrzątkiem.

3200 ml wody zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany koncentrat pomidorowy, olej i paprykę.

4Całość zamieszać i zalać tym śledzie.

5Słój włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia podawać śledzie polane sosem ze słoika, w którym stały, ozdobić gałązkami pietruszki.

Porcja dla:

6 osób