Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
1480 min.
1480 min.
Bardzo smaczne danie, a do tego proste w przygotowaniu. Znakomita wersja przyrządzenia tej ryby na tradycyjnego, polskiego „Śledzika” 😉
Składniki:
- 1 kg śledzi matiasów
- 200 ml wody
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
Przygotowanie:
1Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, następnie włożyć do dużego słoja.
2Cebule obrać, pokroić w plastry i przelać na sicie wrzątkiem.
3200 ml wody zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany koncentrat pomidorowy, olej i paprykę.
4Całość zamieszać i zalać tym śledzie.
5Słój włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia podawać śledzie polane sosem ze słoika, w którym stały, ozdobić gałązkami pietruszki.
Porcja dla:
6 osób