Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
2898 min.

Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów. Najprostszy i najsmaczniejszy ze znanych mi na marynowane śledzie.

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w niewielkie kawałki.

2Cebulę obrać i pokroić w plastry.

3Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.

4Marynata: do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, pieprz, cukier, liść laurowy i ziele angielskie i zagotować.

5W słoiku układać warstwowo śledzie, cebulę, marchew, 2- ziarenka pieprzu, posypywać warstwy lekko solą.

6Gdy marynata przestygnie, zalać nią śledzie w słoikach i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Porcja dla:

6 osób