Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
2898 min.
2898 min.
Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów. Najprostszy i najsmaczniejszy ze znanych mi na marynowane śledzie.
Składniki:
- 1/2 kg płatów śledziowych (matiasów)
- 500 ml mleka
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- 10 ziarenek pieprzu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w niewielkie kawałki.
2Cebulę obrać i pokroić w plastry.
3Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
4Marynata: do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, pieprz, cukier, liść laurowy i ziele angielskie i zagotować.
5W słoiku układać warstwowo śledzie, cebulę, marchew, 2- ziarenka pieprzu, posypywać warstwy lekko solą.
6Gdy marynata przestygnie, zalać nią śledzie w słoikach i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Porcja dla:
6 osób