Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
1465 min.

Wypróbowany przepis mojej mamy na delikatne śledzie w zalewie octowej. Śledzie przed zamarynowaniem należy lekko podsmażyć.

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych (matiasy)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki

Przygotowanie:

1Filety wypłukać, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Posypać przyprawą do ryb, a następnie opanierować w mące krupczatce. (Śledzie mogą poleżeć chwilę w przyprawie, zanim się je zapanieruje.)

2Przygotować zalewę: wszystkie składniki na zalewę (poza cebulą) zagotować w garnku, doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec wrzucić do gotującej się zalewy cebulę.

3Śledzie obsmażyć na patelni na rumiano, odkładać na papierowe ręczniki, a kiedy przestygną układać w słoiku.

4Całość zalać przygotowaną zalewą tak, aby ostatnia warstwa nie wystawała nad jego powierzchnię. Docisnąć, aby zlikwidować bąble powietrza. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Porcja dla:

6 osób