20 min.
05 min.
1465 min.
Wypróbowany przepis mojej mamy na delikatne śledzie w zalewie octowej. Śledzie przed zamarynowaniem należy lekko podsmażyć.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych (matiasy)
- 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
Przygotowanie:
1Filety wypłukać, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Posypać przyprawą do ryb, a następnie opanierować w mące krupczatce. (Śledzie mogą poleżeć chwilę w przyprawie, zanim się je zapanieruje.)
2Przygotować zalewę: wszystkie składniki na zalewę (poza cebulą) zagotować w garnku, doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec wrzucić do gotującej się zalewy cebulę.
3Śledzie obsmażyć na patelni na rumiano, odkładać na papierowe ręczniki, a kiedy przestygną układać w słoiku.
4Całość zalać przygotowaną zalewą tak, aby ostatnia warstwa nie wystawała nad jego powierzchnię. Docisnąć, aby zlikwidować bąble powietrza. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Porcja dla:
6 osób